Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Onderhoudtips zitmeubelen

Om de mooie uitstraling van je stoel, bank of fauteuil te bewaren is een regelmatige verzorging noodzakelijk.

1. Vermijd direct zonlicht

Stoffen bekleding op zitmeubelen verschiet van kleur onder invloed van (zon)licht. Het beste is om direct zonlicht te vermijden en gebruik te maken van raambekleding als zonwering, shutters, screens etc. Katoenen en linnen stoffen zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Als je veel directe lichtinval hebt, kun je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Vele stoffenleveranciers geven de ‘lichtechtheid’ van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof ‘lichtecht’ is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht.

2. Vermijd negatieve invloeden van buitenaf

In het dagelijks gebruik hebben we te maken met allerlei stoffen die op het zitmeubel terecht kunnen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleur afgifte van jeanskleding, chips, kranteninkt en tal van andere negatieve invloeden van buitenaf zoals vetten, zuren en transpiratie die door handen, haren en andere delen van het lichaam, altijd worden afgegeven. Ook medicijngebruik kan hierop van invloed zijn. Dergelijke klachten vallen niet onder de garantie.

Spijkerbroeken: de samenstelling van een spijkerbroek (denim) bestaat uit 100% katoen. Een spijkerbroek is gekleurd met zeer 'slechte' kleurstoffen om een versneld verouderingscq. ontkleuringsproces te kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Om de kans op 'blauwe waas' enigzins te verminderen wordt aangeraden een spijkerbroek eerst grondig te wassen voordat deze in gebruik wordt genomen.

Transpiratie en medicatie: een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is gezond. Hierdoor worden echter ook een aantal chemische stoffen afgescheiden, die zeer langzaam maar zeker de stof of leer kunnen aantasten en mede doen slijten. Dit gaat nog sneller bij mensen die medicijnen gebruiken. Tip: wissel regelmatig van plek en kussens. Aantasting van de stof door bovenstaande zaken vallen echter altijd buiten de garantie.

3. Zuig regelmatig

Wij raden aan om de zitmeubelen vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt . Zorg ervoor dat het mondstuk glad is en geen uitsteeksels heeft die de stof kunnen beschadigen. Strijk voorzichtig over de stof. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen.

4. Keer en schud regelmatig de kussens op

De rugkussens van de meeste zitmeubelen bestaan uit fiber ofwel gesiliconiseerde holvezels. Dat zijn een soort watten die alleen maar gekeerd en goed in vorm hoeven te worden geduwd. Deze vulling is zeer veerkrachtig. In de rugkussens van enkele modellen zit danidown. Dat is een mengsel van veren met polyether staafjes. Deze kussens dienen zo'n 2 tot 3 keer per week opgeschud te worden. De rugkussen van koudschuim dienen uiteraard ook regelmatig gekeerd te worden om afdrukken ofwel zitspiegels te voorkomen.

De meeste zitkussens zijn gemaakt van koudschuim. Deze zijn vormvast en hoeven uitsluitend gekeerd te worden. Wij raden je aan om dit één keer per week te doen (tegelijkertijd met het zuigen), voor het behoud van de stof en de kussenvulling.

5. Let op scherpe voorwerpen en klittenband

Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Let op wat er in je zakken zit en laat kinderen liever niet met scherpe voorwerpen op zitmeubelen spelen. Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan niet alleen afgeven. Het is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten 'spijkers' op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

6. Steek losse draden terug

Hoe zorgvuldig zitmeubelen ook worden bekleed, er kan in de weefsels altijd een draad los komen te zitten. Naai loshangende rafels c.q. draden met een kromme naald 'terug in het grondweefsel'. Knip nooit losse draadjes af.

7. Wat te doen bij vlekken

Vlekken moeten direct verwijderd worden. Verwijder vaste bestanddelen zo veel mogelijk met een lepel. Gebruik hiervoor nooit een mes of iets anders scherps. Werk van de rand van de vlek naar binnen toe. Voorkom dat je daarbij de substantie in de stof drukt. Leg daarna een vochtige theedoek op de vlek en laat die drogen. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Herhaal dit totdat de vlek niet meer afgeeft. Let op: nooit gaan wrijven of schrobben op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Als de vlek is opgedroogd, laat u zich dan eerst goed informeren over de samenstelling van de stof. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot meer schade. Voor de meeste vlekken geldt: gebruik een lauwwarm sopje met een (ph- )neutral wasmiddel. Ook spa-rood of talkpoeder (bij vetvlekken) kunnen wonderen verrichten. Gebruik nooit zomaar een willekeurig sopje van Biotex, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en kunnen de structuur van de stof veranderen. Probeer het daarom eerst uit op een onopvallende plek van de bekleding. Laat na reiniging de meubelstof in ieder geval volledig drogen, voordat je het meubel weer in gebruik neemt. Indien na de hiervoor genoemde behandeling hardnekkige vlekken achterblijven, laat deze dan opdrogen en kijk op www.james.eu. Op deze site vindt je diverse producten, waarmee je hardnekkige vlekken kunt verwijderen. Uiteraard geschiedt de toepassing van dergelijke producten op eigen risico.