Kok Wooncener is PERMANENT GESLOTEN

Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Algemene leereigenschappen

Leren zitmeubelen zijn al eeuwen zeer gewild. Ze hebben een stoere uitstraling, zijn sterk en zitten comfortabel.

Een leren zitmeubel is een natuurproduct. Hieronder vindt u de informatie die specifiek betrekking heeft op uw leersoort en tot slot belangrijke wetenswaardigheden en tips om u zo lang mogelijk te laten genieten van uw meubel. 

Tips en wetenswaardigheden

  • Vering en vulling

Een nieuw, leren zitmeubel is in het begin meestal strak en weinig ‘doorleefd’. Door het gebruik krijgt elk meubel pas na 6 maanden zijn uiteindelijke comfort. Gedurende het gebruik rekt het leer op, waardoor altijd plooivorming ontstaat. Dit hoort bij de eigenschap van leer en is niet iets om u zorgen over te maken.

  • Uiterlijk en schudkussens

Natuurlijk hebben we praktische tips voor u, die bijdragen aan de algehele conditie en het uiterlijk van uw (leren) zitmeubel.

Klop de rug- en zitkussens bijvoorbeeld zeer regelmatig op. Gelijkmatig gebruik van de zitplaatsen gaat niveauverschillen van de kussens tegen. Zijn de zitkussens uitwisselbaar of omdraaibaar, verplaats ze dan met regelmaat.

In sommige gevallen worden zitmeubelen voorzien van schudkussens met watten, veren en/of vlokken. Dit verhoogt het zitcomfort aanzienlijk, maar het verdient aanbeveling de kussens dagelijks op te schudden. Laat u dit achterwege, dan kan deze vulling gaan plakken en inzakken, waarna dit niet meer in goede staat is terug te brengen. Zitplaatsen die vaker gebruikt worden, voelen zachter en soepeler aan dan minder vaak gebruikte zitplaatsen.

  • Regulier onderhoud

Om uw leren zitmeubel in optimale conditie te houden is het verstandig uw meubel periodiek met het geadviseerde middel te onderhouden. Hiervoor zijn speciale verzorgingssets beschikbaar. 

Tevens dienen de zitplaatsen zoveel mogelijk gelijkmatig belast te worden. Zo behoudt het meubel een zo goed mogelijke uitstraling.

  • Belangrijk

- Leer verkleurt onder invloed van UV licht en lucht. Houdt hier rekening mee bij het plaatsen van het meubel.
- Plaats een zitmeubel nooit direct tegen een warmtebron
- Voor meubels is het belangrijk dat er een constante luchtvochtigheid van circa 55% aanwezig is. Bij grote schommelingen hierin kan leer snel uitdragen en hout werken (kromtrekken/scheuren).     Luchtbevochtigers zijn te koop bij Kok Wooncenter.

Verschillende leersoorten en eigenschappen

Leer bestaat grofweg uit drie categorieën: gedekverfd leer, semi-anilineleer en vol-aniline leer. Waar de één meer natuurlijke karaktereigenschappen heeft, is de ander weer gebruiksvriendelijker. 

Ontdek de verschillende eigenschappen.

Afgedekt leer

Afgedekt leer (gedekverfd leer) is een door en door geverfd leersoort dat een dekkende, gepigmenteerde toplaag heeft. Hierdoor is het leer zeer gebruiksvriendelijk en zijn vlekken eenvoudig af te nemen met een vochtige doek. Dit leer is dus zeer geschikt voor een gezin met (kleine) kinderen. Tevens geeft de dekkende toplaag extra bescherming tegen invloeden als zonlicht en zal dit leer minder snel verkleuren dan een semi-anilineleer of een vol-aniline leer. Bij ieder leersoort is het wel aan te raden om het leer niet in vol zonlicht te plaatsen. Dit voorkomt extreme verkleuring van het leer en uitdroging. Het nadeel van afdek leer (of juist een voordeel, afhankelijk wat jij mooi vindt) is dat de natuurlijke nerven en oneffenheden minder tot niet zichtbaar zijn en is het vaak voorzien van een kunstmatige print. Daarnaast neemt dit leder minder snel lichaamswarmte op, waardoor het vrij koel aanvoelt.

Semi-aniline leer

Semi-aniline is vergelijkbaar met afgedekt leer, maar dan soepeler en met een dunnere beschermlaag. Het leer wordt na het verven voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag, hierdoor blijven natuurlijke kenmerken zichtbaar en geeft het tegelijk meer bescherming dan een vol-aniline leer. Omdat de huiden voor semi-anilineleer slechts licht gecorrigeerd zijn, worden hier ook alleen de mooie huiden voor gebruikt. Het leer voelt zacht aan en krijgt door het gebruik ook een mooie patina glas, daarnaast neemt het leer ook sneller lichaamswarmte op dan afgedekt leer.

Vol-aniline leer

Vol-aniline leer is een geverfd leersoort zonder afdeklaag. Daarom wordt het ook wel een open leersoort genoemd. Vol-aniline leer heeft daarom ook een prachtige natuurlijke uitstraling, met zichtbare natuurlijke kenmerken. Verschillen in structuur en kleur zijn goed zichtbaar, dit geeft het leer ook karakter. Doordat er geen beschermlaag wordt aangebracht voelt het leer ook zacht en warm aan. Het nadeel is dat het gevoeliger is voor invloeden van buitenaf, zoals vlekken en zonlicht. Het leer zal daarom ook sneller verkleuren en uitdrogen, wanneer het in direct zonlicht wordt geplaatst. Vlekken zijn eigenlijk niet te vermijden, dit wordt door velen ook niet als een belemmering gezien. Het geeft het leer een meer geleefd en karakteristiek uiterlijk met natuurlijke kenmerken in het leer. Vol-aniline leer kunnen we grofweg opdelen in verschillende afwerkingen: 

Volnerf-leer

Volnerf-leer is niet geschuurd of gepolijst om natuurlijke vlekken of onvolkomenheden van het oppervlak te verwijderen. Volnerf-leer laat de gehele of volle nerf van de huid intact, inclusief natuurlijke littekens en vlekken. Het neemt vocht en olie op en zal na verloop van tijd een prachtig patina ontwikkelen dat er beter uitziet naarmate het artikel ouder wordt.

Geschuurd leder

Bij geschuurd leder – bijvoorbeeld Kenia of Nubuk – wordt de toplaag van het leder geschuurd. Hierdoor krijgt het leer een fluweelzachte look en feel. Ook bij dit leder wordt er geen afwerklaag toegepast en is het dus gevoelig voor vlekken en andere invloeden van buitenaf. Het leer heeft een stoer en natuurlijk uiterlijk en voelt zacht en warm aan.

Leder met een was of olielaag

Dit leersoort is een vol-aniline leder dat is afgewerkt met een was of olielaag. Het leder wordt gehandeld met plantaardige oliën om de ondergrond van het leder donkerder van kleur te maken. Daarna wordt er met hete was of olie over het leer gewalst. Dit geeft het leer een unieke look en feel, met een licht matte glans. Dit leer zal na verloop van tijd op sommige plaatsen lichter worden. Ook zie je wat sneller lichte krasjes of beschadigingen die door het gebruik van hitte gecamoufleerd kunnen worden.

Natuurlijke kenmerken van leer

De huid van een levend dier is echter ook gevoelig voor beschadigingen van buitenaf of onvolkomenheden van Moeder Natuur.
In semi of vol-aniline leer blijft dat natuurlijke aspect te zien in de vorm van littekens, insectenbeten of andere onzuiverheden.

Kenmerken leer

Andere soorten leder

Microleder

Microleder is een combinatie van 70% leer en 30% microvezelstof (polyester). De onderlaag bestaat uit gerecycled leer dat is overgebleven van de productie maar niet meer bruikbaar is. De restanten worden gerecycled tot een bruikbaar stuk. Bovenop het leer wordt de microvezelstof aangebracht. Door deze combinatie het is het materiaal erg sterk en geschikt voor intensief woongebruik. Het voordeel is dat het een stuk goedkoper is dan echt leer. Het heeft daarnaast de uitstraling van geschuurd leer, maar is makkelijker in onderhoud omdat je het behandeld als stof. Het nadeel is wel dat het materiaal niet luchtdoorlatend is en dat het op lange termijn minder duurzaam is dan echt leer.

Kunstleer

Kunstleer ook wel lederlook genoemd of ecoleer – is een kunststof materiaal dat lijkt op leer. De toplaag bestaat uit een kunststof met daaronder een stoffen onderlaag. Kunstleer is een stuk goedkoper dan echt leer en is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat het vaak op het oog niet te onderscheiden is van echt leer. Het materiaal is daarnaast makkelijk in onderhoud. Nadeel is wel dat het materiaal niet ademt en daardoor plakkerig kan aanvoelen, vooral bij warmere temperaturen.

Onderhoudsproducten leer en stof van verschillende leveranciers Kok Wooncenter

LCK heeft een webshop waar je makkelijk deze onderhoudsproducten online kan bestellen.



  • Kok Wooncenter
  • Hamseweg 18
  • 3828 AD Hoogland / Amersfoort