Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Shading of pletten

Shading of pletten ontstaat door de inwerking van licht, schaduw en de verschillende lig richtingen van de vezels bij stoffen. Dit noemen we ook wel een vleug. 

Bij hoekelementen van de bank kan de indruk ontstaan dat er kleurverschil is ten opzichte van de andere delen van de bank. Dit ontstaat door een andere weefrichting van de stof. De stoffen van de bank komen altijd van dezelfde rol om er zeker van te zijn dat er geen kleurverschillen ontstaan.

Shading

Shading zijn zogenaamde 'schijnvlekken'. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren of slijtage niets te maken. 

Als gevolg van uw lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen poolstoffen al vrij snel pletten.

Pletten betekent dat de pool van de stof ingedrukt wordt en plat ligt, in plaats van overeind staat.  Een behandelingsmethode om ‘pletten’ iets te verminderen, is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijgt u de plekken echter nooit. 

Shading of pletten is en blijft een eigenschap van pool- of chenille stoffen. Het heeft geen invloed op de sterkte en dus kwaliteit van de stof.