Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Plooivorming en zachter worden van zittingen

Banken en fauteuils kunnen te maken krijgen met plooivorming en ook kunnen de vullingen zachter worden. Wij vertellen je graag meer hierover.

WAT IS PLOOIVORMING?

Plooivorming is een verschijnsel waarbij plooien en rimpels in de bekleding van stoelen, banken en fauteuils, als gevolg van het gebruik ervan, zichtbaar zijn. Plooivorming is een gangbaar verschijnsel bij elk gestoffeerd meubel en het doet niets af aan de kwaliteit ervan. Bovendien zijn plooien functioneel omdat deze de naden ontlasten. Plooien kunnen met de hand makkelijk naar achteren of de zijkant worden glad gestreken.

HOE ONTSTAAT PLOOIVORMING?

Plooivorming ontstaat door het gebruiken van de banken, fauteuils en stoelen. De meeste van deze genoemde producten zijn voorzien van een schuimen zitvulling. Deze schuimen zitvulling zorgt voor het aangename comfort. Door het gebruik wordt de zitting ingedrukt en afhankelijk van de hardheid van het schuim zal het bekledingsmateriaal (stof of leer) opgerekt worden. Hierdoor ontstaat ruimte in de stof of het leer, met als gevolg zichtbare plooien. Ook bij een interieurvering is plooivorming onvermijdelijk. 

Elk meubel krijgt pas na ongeveer 6 maanden zijn uiteindelijke comfort. Daarom is het belangrijk om alle zitplekken evenredig in te zitten.

WAARDOOR WORDT DE MATE VAN PLOOIVORMING BEÏNVLOED?

De mate van plooivorming wordt beïnvloed door een aantal eigenschappen van de vullingen en het gekozen bekledingsmateriaal. Onderstaande eigenschappen zijn de belangrijkste beïnvloeders:

1. Type vullingen
Bij een zacht comfort, zakt de vulling tijdens het gebruik wat verder in dan bij een harde vulling. Bij zacht comfort wordt de stof of het leer meer opgerekt tijdens het gebruik en hierdoor ontstaan meer plooien dan bij een hard comfort

2. Dikte van het leer of type stof
Bij een leren bekleding geldt als vuistregel: ‘Hoe dunner het leer, hoe meer fijne plooien zichtbaar worden’. Wanneer gekozen wordt voor een dikkere leersoort zullen
de plooien wat meer golvend zijn. Bij stoffen speelt materiaal, type binding en dikte een rol. Ook hier geld dat geen stof plooivrij is.

3. Afmetingen van de zittingen
De afmeting van zit- en rugkussens heeft invloed op de mate van plooivorming. Naarmate de afmeting van de zitkussens toeneemt, neemt de mate van plooivorming
toe. Een afgevlakte zitting zal meer plooivorming krijgen dan een bolle zitting.

ONZE ZITKUSSENS ZIJN VEEL ZACHTER DAN DESTIJDS IN DE SHOWROOM. IS DIT NORMAAL?

Afhankelijk van de materiaalkeuze van de vulling, neemt de veerkracht van de zittingen van uw zitmeubel op den duur af.

Zeker als u lang en vaak op dezelfde plaats op de bank of fauteuil zit. De bekleding rekt hierdoor op een gegeven moment uit en de zittingen zakken in. Dit is een gewone reactie van een zitmeubel en geen reden tot zorg.

WAT IS ‘ZACHTER WORDEN VAN DE VULLINGEN’?

Vullingen van banken en fauteuils worden als gevolg van het gebruik zo’n 15% zachter. Afhankelijk van de gezinssituatie, de intensiteit van het gebruik en het gewicht van de persoon die erop zit kan dit percentage enigszins verschillen. Gemiddeld duurt het zo’n drie tot zes maanden totdat de afname in hardheid van het schuim stabiliseert. Het zachter worden van de zitvullingen is een normaal verschijnsel wat niets afdoet aan de kwaliteit van het meubel en ontstaat doordat de lucht, die bij het produceren van het schuim opgesloten wordt in het schuim, vrij komt.

Hoe kan ik de mate van plooivorming beïnvloeden?

Plooivorming tegengaan is niet mogelijk. Wel kunnen enkele maatregelen genomen worden om de mate ervan te beperken. Onderstaande drie tips helpen bij het juiste onderhoud van jouw meubel m.b.t. plooivorming:

1. Schud rug- en zitkussens regelmatig op. 
Dit geldt vooral bij losse zit- en rugkussens met een niet-vormvaste vulling. Niet-vormvaste vullingen bestaan vaak uit siliconenvezels, polyethersticks, dons, veren of (afhankelijk van het gekozen comfort) een combinatie van deze materialen. Deze hebben de neiging om tijdens het gebruik wat in te zakken. Door ze regelmatig krachtig op te kloppen en te schudden wordt de inhoud van de vulling beter verdeeld en komen de kussens weer terug in de oorspronkelijke vorm. Gebeurt dit niet regelmatig, dan bestaat het risico dat de vulling samen klontert, wat ten koste gaat van het zitcomfort en uiterlijk van de kussens.

2. Bij banken is het belangrijk om de gehele bank gelijkmatig te gebruiken. 
Vooral tijdens de inzitperiode moeten alle zitplaatsen gelijkmatig gebruikt worden zodat geen zichtbare verschillen ontstaan.

3. Wissel bij losse zit- en rugkussens regelmatig de kussens van plaats zodat elke plek van de bank even vaak gebruikt wordt. 
Hierdoor belast je de vullingen gelijkmatig.