Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Alles over vloerkleden

WOL
Het merendeel van onze vloerkleden bestaat uit wol. Een wollen kleed heeft het grote voordeel dat het makkelijk te onderhouden is vanwege zijn vuilafstotende eigenschappen.

KLEUR
Geen twee kleden zijn hetzelfde. Lichte kleurverschillen zijn normaal voor handgemaakte vloerkleden, daar verfbaden gaandeweg enigszins zullen afwijken.

MAAT
Afwijkingen tot 5% in grootte zijn mogelijk, vanwege de flexibiliteit van een textiel product zoals een vloerkleed. Handgemaakte kleden zullen altijd licht in maat verschillen, elk stuk is immers uniek!

FRANJES
Het kan zo zijn dat uw kleed franjes heeft. Deze zijn een onderdeel van de constructie en zitten aan de uiteinden van uw kleed waarmee het op decoratieve wijze afgewerkt is.

PLUIZEN
Vloerbedekking kan in de beginfase gaan pluizen als gevolg van het losraken van overtollig vezelmateriaal uit de garens.

Dit pluizen is een onschuldig en tijdelijk verschijnsel dat door regelmatig stofzuigen kan worden beëindigd. Uw tapijt/vloerkleed wordt er kwalitatief zeker niet minder van. Pluizen wordt veroorzaakt door vezels in het garen die kort afgesneden worden en daardoor losraken van de pool. Dit zal na verloop van tijd afnemen, afhankelijk van de mate van belopen van het kleed. De tijd dat het pluizen voorkomt is ook afhankelijk van het garen type en wordt bovendien beïnvloed door de vochtigheid van de omgeving (luchtvochtigheid moet +/- 50-60% zijn). Een droge omgeving zal meer pluizen tot gevolg hebben.

KLEURSCHAKERINGEN
Kleurnuances in een kleed of ‘schrijven’, zoals het ook wel genoemd wordt, is een effect dat ontstaat door verandering van de weerkaatsing van licht. Dit komt voor wanneer over het kleed geveegd of gelopen wordt. Dit is typerend voor vrijwel alle kleden met gesneden pool en is bovendien geen blijvend effect.

GEUR
Geuren in een vloerkleed kunnen veroorzaakt worden door verfstoffen, garen en het over lange afstanden vervoerd worden in afgesloten verpakking. De meeste geuren zullen binnen een week verdwijnen zodra het kleed uit de verpakking is gehaald.

VERKLEUREN
Wanneer een kleed aan direct zonlicht blootgesteld wordt zal de kleur gewoonlijk verbleken na verloop van tijd, zelfs als die zeer kleurvast zou zijn.

SLIJTAGE
Het wordt sterk aanbevolen uw kleed iedere 3-6 maanden 180 graden te draaien om aspectverlies en slijtage gelijkmatig te verdelen.

VOUWEN
Als uw kleed opgerold is geweest tijdens transport, kan het vouwen bevatten. Deze zouden na een week of twee moeten verdwijnen als het kleed plat uitgelegd is. Het vloerkleed in tegengestelde richting oprollen gedurende een nacht kan helpen. Ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de ruimte hoog genoeg is zal het verdwijnen van de vouwen doen versnellen (luchtvochtigheid moet 50-60% zijn).

UITSTEKENDE POLEN
Losse draadjes en uitstekende polen zijn een voorkomend onderdeel van het inlopen van een vloerkleed. Om deze te verwijderen uit een kleed met gesneden- of lussenpool gebruikt u een schaartje, knip de pool daarmee af op dezelfde hoogte als de andere polen. Het wordt geadviseerd niet aan de pool te trekken, dit kan het losraken van andere polen tot gevolg hebben. Om losse draden te verwijderen uit een plat geweven kleed gebruikt u het beste een (haak)naald om de draden mee terug in het kleed te stoppen. Knip uitstekende polen in een plat geweven vloerkleed nooit af om te voorkomen dat de weefstructuur kapot gemaakt wordt.

SHADING

Shading komt voor bij pooltapijten en is niet te voorkomen. Met shading/poolomloop worden 'schijnvlekken' bedoeld afhankelijk van de kijkrichting. In feite liggen de polen niet overal in dezelfde richting.

Ondertapijt

Wij adviseren u met klem om tegelijkertijd met uw vloerkleed een ondertapijt aan te schaffen. Dit ondertapijt zal voor een langere levensduur zorgen en u verzekeren van uw garantie op het vloerkleed. Bovendien werkt het warmte isolerend en geluiddempend, is het geschikt voor vloerverwarming en zal een ondertapijt het algemene comfort aanzienlijk verhogen.

Verzorging en onderhoud van het karpet

Stofzuig het tapijt in ieder geval 1 x per week, ook als je denkt dat het niet nodig is. Heb je huisdieren? Dan raden wij aan om de frequentie te verhogen, haren van je lieftallige beestje weten zich vaak snel te nestelen in het kleed. Ook kun je het vloerkleed af te toe draaien, zodat de plekken die meer worden belopen, niet zo hard slijten.


HOE KUNT U EEN VLOERKLEED HET BEST STOFZUIGEN

Een sledestofzuiger met gladde stofzuigermond is het beste type stofzuiger voor een vloerkleed. Een kruimeldief kan ook een effectief instrument zijn om een kleed mee te reinigen. Veel stofzuigers hebben tegenwoordig een hoge zuigkracht. Dit kan draden uit een kleed trekken en losse pooltjes tot gevolg hebben. Let erop dat de stand van de zuigkracht niet te hoog staat voordat u uw kleed stofzuigt. 

Steelstofzuigers zijn vaak minder krachtig dan andere soorten stofzuigers, wat ze iets minder geschikt maakt voor het stofvrij maken van uw vloerkleed. Er zijn veel verschillende opzetstukken voor een stofzuiger, het standaard mondstuk blijkt doorgaans prima geschikt voor het stofzuigen van uw tapijt. 

Een turboborstel kan een uitkomst zijn bij het verwijderen van huisdierhaar van uw vloerkleed, let bij het gebruik van deze borstel wel op de zuigkracht.

Als uw kleed een gefestonneerde rand heeft, let er dan op de stofzuigermond niet te vaak over de rand heen te halen, dit kan draden los doen komen. Vermijd het te vaak stofzuigen van de franjes aan uw kleed, het kan gebeuren dat het garen van de franjes open gaat staan. Gebruik eventueel een opzetstuk voor meubelstoffen om de franjes op een zachte manier schoon te maken.

Als uw kleed tweezijdig bruikbaar is, stofzuig dan beide zijden. Zo verwijdert u al het vuil dat vroegtijdige slijtage van uw vloerkleed kan veroorzaken.

HOE MAAKT U EEN VLOERKLEED SCHOON

Maak na iets gemorst te hebben uw kleed meteen schoon. Zodra een vlek intrekt wordt het veel lastiger deze te verwijderen. Mocht het voorkomen dat u een vlek pas ontdekt nadat deze al ingetrokken is, dan kan James’ Vlekkenwonder helpen hardnekkige vlekken schoon te maken.

Wrijf nooit over vuiligheid, dit zal het vuil alleen dieper in uw kleed door doen dringen. Als een vloeistof als wijn of koffie geknoeid is of wanneer uw huisdier een ongelukje op het vloerkleed heeft gehad, probeer de vlek dan meteen met een droge (hand)doek te deppen. Achtergebleven resten kunt u uit uw kleed verwijderen door de vlek te deppen met een schone, witte katoenen doek en lauwwarm water. Zorg ervoor dat het kleed niet te nat wordt en vermijd over het behandelde gebied te lopen totdat het vloerkleed helemaal droog is. Gebruik nooit teveel water als uw kleed viscose bevat, enkel een vochtige doek. Vloeistof zal de structuur van viscose onomkeerbaar aantasten.

Een vaak gehoord advies is om vlekken te verwijderen met zout. Dit onttrekt inderdaad vocht uit een vloerkleed, maar wij adviseren u ten zeerste een vlek enkel te behandelen zoals hierboven omschreven staat.

Het gebruik van bleek of chemicaliën om een gekleurde vlek te verwijderen zal ook effect hebben op de kleur van het vloerkleed zelf. Een lelijke, lichtere vlek zal achteraf altijd zichtbaar blijven.

Voor advies bij vlekken kijk op www.james.eu