Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Alles over hout

Voor meubels wordt veel gebruik gemaakt van hout. In Nederland, maar ook in Europa en zelfs aan de andere kant van de wereld worden bomen geselecteerd om te verwerken tot een meubel. Deze krijgen dus een tweede leven als kast, tafel, stoel of bed. Uit de talloze verschillende soorten bomen die onze wereld rijk is, worden de volgende houtsoorten het meest toegepast in de collectie van Kok Wooncenter:

  • eikenhout
  • notenhout
  • teakhout
  • beukenhout
  • MDF

Elk stuk hout dat wordt verwerkt, is uniek van structuur, nerf en kleur. Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en/of (open) noesten zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit zijn geen materiaalfouten, maar een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Zij geven het meubel juist het karakteristieke en doorleefde uiterlijk dat elk meubel uniek maakt. Bij elk houtsoort of gelakt meubel zal er door (direct) zon of kunstlicht verkleuring ontstaan. Wanneer je een item uit een serie of in dezelfde kleur nabesteld, kan er kleurverschil aanwezig zijn.

5 tips om hout langer mooi te houden

1. LUCHTVOCHTIGHEID

Zorg voor een goede luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Hout kan ‘werken’ hierdoor kunnen er (krimp)scheuren ontstaan.

2. ZONLICHT

Pas op met zonlicht. Hout is gevoelig voor verkleuring.

3. ONDERHOUD

Onderhoud je houten meubel minimaal drie keer per jaar, afhankelijk van de houtsoort, met het juiste onderhoudsproduct.

4. SCHONE DOEK

Heb je een houten eettafel? Dan raden wij aan om je tafel iedere dag af te nemen met een licht vochtige schone doek.

5. ONDERZETTERS

Gebruik altijd onderzetters om krassen en kringen te voorkomen.

Onderhoud mat gelakte houten meubels

Mat gelakte houten meubels hebben een mooie natuurlijke uitstraling met een dunne beschermlaag. Om de natuurlijke uitstraling te behouden zonder een glanslaag achter te laten, gebruik je de Wood Care Kit Matt Polish. Deze onderhoudsset bevat een effectieve reiniger dat het hout niet beschadigd. Het verzorgingsproduct verzorgt het hout en biedt extra bescherming.

Onderhoud zijdeglans gelakte houten meubels

Zijdeglans gelakte meubels hebben een dunne laklaag met een zijdeglans dat bescherming biedt. Met het juiste onderhoudsmiddel fris je de kleur op en camoufleer je fijne krasjes en kringen. Gebruik hiervoor de Wood Care Kit Elite Polish. Reinig het meubel met de speciale reiniger, voordat je het verzorgingsproduct gebruikt. Het verzorgingsproduct geeft het hout voeding en extra bescherming.

Onderhoud hoogglans gelakte houten meubels

Bij het onderhouden van hoogglans gelakte houten meubels is het belangrijk dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt om te voorkomen dat de laklaag dof wordt. Met de Wood Care Kit Shine & Fix voorkom je dit niet alleen, maar breng je het hoogglans effect ook terug zonder strepen achter te laten. Met deze speciale set reinig je het meubel en voed, bescherm en camoufleer je lichte gebruikssporen en oneffenheden.

Onderhoud geolied houten meubels

Meubels die met een olie zijn afgewerkt hebben geen beschermlaag op het hout, omdat het olie in het hout trekt. Dit zorgt voor bescherming van invloeden van buitenaf, maar is wel gevoeliger voor vlekken dan houten meubels met een lak. Met de Wood Care Kit Greenfix reinig en verzorg je geolied houten meubels. Het biedt bescherming tegen vocht en warmte en geeft een kleurverdiepend effect. Dit product kan ook gebruikt worden voor onbehandeld hout.

Onderhoud houten meubels met wasolie

Meubels behandeld met een wasolie hebben iets meer bescherming dan een geolied houten meubel. Dit komt doordat wasolie een dun filmlaagje achterlaat op het hout. Om te zorgen dat dit laagje intact blijft of hersteld wordt, gebruik je de Wood Care Kit Waxoil. Met deze set reinig en voed je het houten meubel met een naturel of matte was- en/of olielaag.

Onderhoud gezeepte houten meubels

Voor het normaal onderhouden van uw meubel kunt u een zeepmengsel van Pilat(1 deel zeep en 10 tot 40 delen water) aanmaken en deze bewaren in een afsluitbare fles of plantenspuit, zodat het altijd klaar staat voor gebruik.  Breng het mengsel aan met een doek (vaatdoek of microvezeldoek) en zeep het hele meubel in, in de richting van de houtnerf. Laat dit ca. 2 minuten inwerken. 
Daarna het meubel met een schone, vochtige doek afnemen waardoor overtollig zeep en vuil in de toplaag van het hout worden verwijderd. Het water zal zeer snel verdampen en een nieuwe zeeplaag in het hout blijft over.

Onderhoud onbehandeld houten meubels

Meubels die niet behandeld zijn met een laklaag, olie of was kunnen behandeld worden met de Wood Care Kit Natural Wood Sealer. Hiermee behoudt je de natuurlijke uitstraling. De set bevat een reiniger, een beschermingsproduct (sealer) en een matt polish om het hout te verzorgen.

Kok Wooncenter

Hamseweg 18
3828 AD Hoogland / Amersfoort

Openingstijden

ZondagZie extra open
MaandagNiet geopend*
Dinsdag - Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:00
* Tenzij anders aangegeven (o.a. 2e Paasdag)

Interieuradviseur

Voor elk interieurprobleem bieden wij een passende oplossing.


  • Kok Wooncenter
  • Hamseweg 18
  • 3828 AD Hoogland / Amersfoort
Openingstijden
ZondagZie extra open
MaandagNiet geopend*
Dinsdag - Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:00
* Tenzij anders aangegeven (o.a. 2e Paasdag)