Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

De eettafel: dat is waar het in huis allemaal gebeurt

Niet iedereen heeft een eethoek in huis, maar eigenlijk zou iedereen er wel een moeten hebben. Een eethoek waar je kunt ontbijten, lunchen, dineren of gewoon een kopje koffie kunt drinken en een krantje kunt lezen. Je hebt kleine eethoekjes, maar ook grote eethoeken. Soms wordt een eethoek in de woonkamer ingericht, soms in de keuken, en sommigen mensen hebben zelfs een aparte eetkamer in huis.

Het is steeds populairder om verschillende stoelen aan de eettafel te schuiven. Wij snappen goed waarom: er zijn zóveel mooie stoelen, wat de keuze niet altijd makkelijk maakt. Wanneer je voor verschillende stoelen gaat, ben je minder beperkt. Een mix aan kleuren, materialen en ontwerpen geeft je eethoek daarnaast een speelse twist! Met deze tips voorkom je dat het een onsamenhangend geheel wordt.

Onze tips bij het samenstellen van je ideale eethoek

1. Denk na over kleurgebruik

Bepaal eerst welke en hoeveel kleuren je wilt laten terugkomen in de eethoek. Ga je bijvoorbeeld voor dezelfde stoel in verschillende kleuren? Of juist verschillende stoelen in één kleur? Of mix je het liefst zoveel mogelijk kleuren, vormen en materialen? De laatste optie is het meest gewaagd en vraagt om extra styling-aandacht om te voorkomen dat het een onsamenhangende mengelmoes wordt.

2. Mix meerdere materialen

Hoe meer verschillende stoelen aan tafel, des te drukker het oogt. Wil je juist die speelse twist in huis? Combineer dan ook verschillende materiaalsoorten met elkaar, zoals hout, kunststof, ijzer, textiel, leer, fluweel of rotan. Houd je niet van felle kleuren? Dan is het mixen van materialen een slimme manier om toch mooie contrasten te creëren.

3. Varieer met verschillende vormen

Kuipstoelen, draadstoelen, schoolstoelen, designstoelen, buisstoelen, spijlenstoelen: varieer erop los met verschillende typen stoelen. Wissel ook af in open en dichte stoelen en verschillende hoogtes van de rugleuningen. Zet dergelijke stoelen om en om aan de tafel, zodat je een mooie balans krijgt.

Wil je een ontwerp vaker laten terugkomen? Dat kan heel goed! Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen om diezelfde stoel in verschillende kleuren neer te zetten. Dit is meteen een goede oplossing voor wanneer je het geheel toch wat rustiger wilt houden.

4. Schuif een pronkstuk aan tafel

Een oude schoolstoel van de Kringloop of een erfstuk van oma: een mix van stoelen uit verschillende tijden brengt een hoop karakter in huis. Past een ‘oude’ stoel niet in jouw interieur? Een designklassieker is ook echt een pronkstuk aan tafel! Allebei kan natuurlijk ook: door een budgetoplossing heb je mooi geld over om die designstoel van je wishlist aan te schaffen.

5. Een mooie eetkamerbank

Naast eetkamerstoelen, zou je ook een bank kunnen nemen bij de eettafel. Een stoere houten bank of een volledig op maat gemaakte vaste bank met bijbehorende zitkussens? Dat is vooral super leuk als je het combineert met eetkamerstoelen aan de andere kant van de tafel.

6. Aan tafel!

De eettafel is natuurlijk het belangrijkste in de eethoek. Daar draait het eigenlijk om. Ga je voor een kleine eettafel of een grote eettafel waar je met meer dan zes personen aan kunt zitten? En geef je voorkeur aan een strakke moderne eettafel, een rustiek houten eettafel of een stoere industriële eettafel? Hiernaast moet je ook nadenken over de vorm. Vierkant? Rechthoek? Of toch een ronde eettafel?

Vierkante of smalle eettafel

Een rechthoekige of vierkante eettafel heeft veel voordelen. Dit komt omdat je de lengte kan aanpassen aan de ruimte die beschikbaar is. Vaak is een tafel ook in de breedte in verschillende afmetingen. Andere voordelen:

  • Je kunt de vierkante tafel gemakkelijk tegen een muur of in een hoek schuiven
  • Als je naast elkaar wilt werken is langwerpig handig
  • Zoek je een uitschuifbare tafel, dan heb je de meeste keuze als deze rechthoekig of vierkant is.

Ronde eettafel

De ronde vorm is prachtig als je om de tafel ruimte hebt, zodat er voldoende loopruimte rondom overblijft. Meestal start de diameter bij 120 cm rond. Verschillende voordelen van een ronde eettafel:

  • Gezelliger, omdat je iedereen kunt aankijken.
  • Praktisch, je kan van alle kanten er even gemakkelijk bij.
  • Veilig, geen hoeken waaraan je je kunt stoten.

Ovale tafel

Hiervoor geld het meeste als bij de ronde eetkamertafel. Afhankelijk van de breedte en de lengte zullen de uiteinden smaller worden. Dit kan dus betekenen dat je bij een smalle ovale eettafel deze plek minder makkelijk kan gebruiken. Naast de houtkleuren zijn momenteel witte en zwarte tafels populair.

7. Uitgelicht

Een eethoek is niet compleet zonder een mooie lamp. De hanglamp is erg populair boven de eettafel. Dit kan een grote hanglamp zijn, maar als je een grote eettafel hebt, dan zou je ook twee hanglampen naast elkaar kunnen ophangen. Soms is het ook leuk om wandlampen te nemen in plaats van hanglampen.

8. Goed geluid en warme voeten

Sommigen vinden het niet hygiënisch om een vloerkleed te nemen onder de eettafel. Het is immers een plek die snel vies kan worden door het eten. Een vlek kan soms moeilijk verwijderd worden uit een vloerkleed. Maar toch nemen heel veel mensen een vloerkleed onder de eettafel, gewoon omdat het mooi en gezellig is, het de de akoestiek verbeterd en met een vloerkleed heb je natuurlijk ook lekkere warme voeten.

Hoe bepaal je de lengte en de hoogte van het tafelblad?

Bij stoelen met armleuningen

Wij adviseren om bij stoelen met armleuningen 5 tot 8 cm op te tellen bij de breedte van de stoel als je de lengte van het tafelblad tussen de tafelpoten berekent.

Bij stoelen zonder armleuningen

Bij stoelen zonder armleuningen is het handig om 7 tot 10 cm op te tellen bij de breedte van de stoel.

Hoe bepaal je de hoogte van het tafelblad?
Zithoogte stoelBijpassende tafelhoogte
46 cm75 cm
47 cm76 cm
48 cm77 cm
49 cm78 cm

Let op: het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de armleuning (indien van toepassing) voor de keuze van de tafelhoogte.

Voor elk interieurprobleem bieden wij een passende oplossing

Samen met onze klanten mooie interieurs creëren en ze gelukkig maken.

Samen met onze klanten mooie interieurs creëren en ze gelukkig maken.

Kom je met maatvoering, kleur of indeling niet tot een passend geheel? Krijgt het interieur niet het karakter waar je op hoopt? Onze ervaren woonprofessionals helpen je graag en geven op maat gesneden advies. Zo kun je een verantwoorde en toch heel persoonlijke keuze maken. Wij maken het verschil.

Een afspraak plannen kan eenvoudig telefonisch via 033-4801441 tijdens onze openingsuren of door gebruik te maken van ons afspraken formulier.

Inspiratie voorbeelden van eethoeken

Zuiver-omg-chair1Zuiver-omg-chairTafel-Base-Arco-2Tafel-jazz-bertplantagie-4Zuiver-eethoek-1Zuiver-eetkamerstoelen-01Zuiver-mia-eetkamerstoelTafel-Base-Arco-1Studio-hk-butterfly-tafelStudio-henk_black_butterfly_blackQliv-side-to-side-tafelRolf Benz_620_bank_0Studio_henk_tafelPilat-en-pilat-wybe-tafel-walnoot-detail-tmb-600Pilat-en-pilat-wybe-sfeer-website-tmb-600Pilat-en-pilat-tiemen-grijs-blauw-tmb-600Pilat-en-pilat-silke-sfeer-2017-tmb-600Pilat-en-pilat-pilat-froukje-stoel-2017-2-tmb-600Pilat-en-pilat-marjelle-brugt-sfeer-1-blad-tmb-600Pilat-en-pilat-pakesytse-tafel-recht-sfeer-tmb-600Pilat-en-pilat-pilat-dirk-jisk-tafel-rond-2017-2-tmb-600Pilat-en-pilat-dorus-tafel-detail-02-tmb-600Pilat-en-pilat-dorus-sfeer-02-tmb-600Pilat-en-pilat-brugt-marjelle-lutgarde-3-blad-tmb-600Pilat_klaas_tafel_vrijKeijserenco-eethoek-01Keijser-en-co-big-topHay-stoelen-02Harvink-tafel-ovaal-fier-3Harvink-splinter-01Harvink-eetkamerbank-01Designonstock-amraDesignonstock-amra-darkDesignonstock-golaDesignonstock-stoel-pilat-tafelDesignonstock-stoel-rilaBrown-eethoekBrown-eethoek-02Brown-FERN-CEDERBrwon-MOUNTMARIGOLDBERCK-2Arco-table-manners-slim-photo-maurice-heese-bBert-plantagie-eetkamertafel-oval-2Bert-plantagie-eetkamertafel-oval-3Bert-plantagie-kikkoBrown-BROOKEBLOSSOMArco-slimArco-lance-burghard_vogtherr-lowres_136Arco-Joist-02Arco-Close-Slim-Mobilia-02-lowresArco-Close-Base-Mobilia-01-lowresBodilson_Tafel_Onix_sfeer_LR_2Bodilson_stoelen_Frame_en_Fall_sfeer_LR_1Bodilson_Heelz_Jax_1Bodilson_eethoek_02Bodilson_eethoek_03Bodilson_eettafel_basic_witBodilson_Fall_en_Frame_tweed_grijsBodilson_Dexter_eetkamerbankje_Xi_tafelBodilson_Crew_barchair_Micro_leather_66_graphiteArco_Essenza_XL_01Hay-stoelen-04Arco-Trestle_18_dark-legsArco-slim__framebench-02Arco-Shift-01Arco-frame-stoel-15Arco-eetkamertafel-curveArco-extenso-012jpgArco-base_oval-jorre_van_ast-lowres_121Arco-balance25-02Arco-balance25Arco_SLIM_01_ Mike_Roelofs_smallArco_Slim_round_Bertjan-Pot_lowres_01

Kok Wooncenter

Hamseweg 18
3828 AD Hoogland / Amersfoort

Openingstijden

ZondagZie extra open
MaandagNiet geopend*
Dinsdag - Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:00
* Tenzij anders aangegeven (o.a. 2e Paasdag)

Interieuradviseur

Voor elk interieurprobleem bieden wij een passende oplossing.


  • Kok Wooncenter
  • Hamseweg 18
  • 3828 AD Hoogland / Amersfoort
Openingstijden
ZondagZie extra open
MaandagNiet geopend*
Dinsdag - Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:00
* Tenzij anders aangegeven (o.a. 2e Paasdag)