Groen denken en doen
Wij willen graag een bijdrage leveren aan de ‘vergroening’ van Nederland door diverse duurzame producten aan te bieden, kiezen voor Nederlandse meubelfabrikanten en op zoek te blijven naar duurzame oplossingen binnen onze keten en verdere vergroening door het planten van bomen voor de toekomst in Nederland.
Van Nederlandse bodem
Onze collectie is internationaal, maar met de nadruk op Nederlandse merken. Daar kiezen we voor omdat Dutch Design toonaangevend is en bovendien van hoge kwaliteit, dus duurzaam. Ook de productie en het transport zijn heel planeetvriendelijk bij meubels van eigen bodem. Dat is iets wat we waardevol vinden, ook daar doen we niet geheimzinnig over. Onze liefde voor producten van Nederlandse bodem stamt al vanaf de start in1965!
Waarom?
- Het zijn kwaliteitsproducten die duurzaam worden geproduceerd
- Werken vaak met lokaal hout of lokaal leer
- Minder kilometers worden gemaakt
- Meestal is er een 2e leven door hergebruik / herstoffering / refurbishen mogelijk
- Meeste Nederlandse leveranciers werken alleen met FSC en PEFC gecertificeerd hout
Hiernaast loopt Nederland voorop in innovatie zoals;
- Circulaire producten (bijvoorbeeld de Auping Evolve matras of de Gelderland 10010 Prime bank )
- Werken met een schonere productiewijze (energie/klimaat-neutrale productiewijze)
Wat doet Kok Wooncenter zelf?
Kok Wooncenter verduurzaamt ook. Ons streven is om energie-neutraal te worden voor 2030. We vragen onze partners en leveranciers mee te denken over duurzame producten en diensten.
- 624 zonnepanelen werken dagelijks hard voor onze energiebehoefte op ons dak
- ca. 95% van de verlichting is inmiddels al omgebouwd naar LED
- ca. 90% van het afval wordt door ons vooraf gescheiden en vervolgens laten we alles via Suez zo duurzaam mogelijk verwerken of te laten hergebruiken.
- Middels onze inruilweken (waarvoor we genomineerd zijn geweest) geven wij sinds 2003 meubelen een tweede leven via diverse hulpverlenende instanties.
- Bomen planten binnen Nederland. >> Lees hieronder meer.
In samenwerking met verschillende natuur en milieufederaties en Plan Boom werkt Kok Wooncenter aan een groenere toekomst.
Plan Boom wil in heel Nederland in vier jaar tijd 10 miljoen bomen planten. Kok Wooncenter ondersteunt deze missie en maakt zich middels intensieve samenwerking sterk voor een groenere, gezondere en mooiere leefomgeving.
Reeds ontwikkelde projecten:
Kok Wooncenter plant 500 bomen bij start voedselbos in Tuinpark Laakzijde - Amersfoort
In Vathorst is een groot tuinpark aangelegd. Het voedselbos zal ruimte bieden voor ontmoeting, educatie en participatie op het gebied van natuur en voedsel. Het bos wordt een natuurlijk ecosysteem, maar gericht op de productie van voedsel. De komende tijd zal een combinatie van notenbomen, vruchtenstruiken en overige eetbare planten aangeplant worden, met als uitgangspunt educatie. Daarnaast staat het vergroten van de biodiversiteit centraal, kleine zoogdieren, vogels en insecten vinden hun thuis in het bos.
In het voedselbos worden voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde gecombineerd. De plantactie is onderdeel van Plan Boom.
Op het tuinpark kun je zelf tuinieren, meehelpen bij de stadslandbouw of het voedselbos, maar ook in het toekomstige theehuis van de plek genieten of bijdragen aan de ontwikkeling van de Natuurschuur.
Kok Wooncenter plant 2000 bomen op landgoed Rumelaar - Woudenberg
Ook voor dit project zetten we ons in om de biodiversiteit te vergroten.
Over Landgoed Rumelaar
Op Landgoed Rumelaar stond een voormalig kasteel. De naam ‘Rumelaar’ komt waarschijnlijk van ‘Ruime laar’ dat grote bosweide betekent. Het verdwenen kasteel stond waarschijnlijk op de plek van boerderij Groot-Ringelpoel, ten zuidoosten van Woudenberg.
Ecologische waarde
Landgoed Rumelaar houdt zich bezig met het herstellen, bewaren en aanplanten van natuur. Het landgoed heeft historische, maar ook ecologische waarde. Het ecoduct Rumelaar over de A12 in de buurt van Maarsbergen zorgt ervoor dat het natuurgebied Rumelaar en het Leersumsche Veld met elkaar in verbinding staan.