Denkt mee Brengt sfeer Onderscheidend waardevol

11.000 m2 inspiratie en trends met top designmerken

Beste woonwinkel Het shopadres volgens VT Wonen

Makkelijk bereikbaar Gratis parkeren voor de deur

Creatief interieuradvies door woonprofessionals

Een plattegrond maken van je huis

Een goede tekening geeft je inzicht in alle mogelijkheden. Handig als je wilt verbouwen of verhuizen. Je ziet in een oogopslag of jouw favoriete bank tegen die ene muur past of dat je toch voor een maatje kleiner moet gaan.

Plattegrond op papier tekenen

Zorg dan dat je deze spullen bij de hand hebt:

  • blanco papier of ruitjespapier
  • potlood
  • gum
  • schaalliniaal
  • rolmaat 

Wanneer je geen tekeningen van het huis hebt, dan zul je zelf aan de slag moeten. Teken eerst de vorm van de kamer op papier, inclusief alle hoeken, deuren, pilaren en andere obstakels. Dit kan gewoon uit de losse hand en dient als basis om de juiste maten erbij de schrijven. Daarna ga je alle muren nameten met een rolmaat.

Nu ga je de plattegrond tekenen op schaal. Dit kan op blanco papier, maar ruitjespapier van 5 mm kan ook. Handig zijn schaallinialen, een fijne schaal is die van 1 op 50. De 1 op de liniaal staat dan voor 1 meter in het echt. Wanneer je ruitjespapier gebruikt, dan kan je voor 1 meter 10 blokjes aanhouden. Zo krijgt je plattegrond een handig formaat.

Nu kan je de meubels gaan intekenen, uiteraard op dezelfde schaal. Zorg dus dat je de exacte afmetingen van ieder meubel hebt. Je kan de meubels ook op een los papier tekenen en uitknippen. Zo kan je nog schuiven en meerdere opstellingen uitproberen in de plattegrond.

Kok Wooncenter Checklist

Geen ruitjespapier? Gebruik onze checklist om je samen met wat andere vragen op weg te helpen.

>Kok Wooncenter Interieur Checklist<

Deel nu je woning in

Waar zet je de bank neer? Waar komt de eethoek? Schuif net zolang door tot je tevreden bent.

Tips;

  • Begin bij het bepalen van de belangrijkste loopruimtes in de ruimte. Bijvoorbeeld de loop tussen de zithoek van de woonkamer naar het aanrecht of van de schuifpui naar de keuken. Probeer niet te veel obstakels op deze looproutes te plaatsen.
  • Let erop dat je zo weinig mogelijk je uitzicht naar buiten blokkeert met meubels. En als het even kan plaats je de zit- en eethoek zo dat je makkelijk naar buiten kunt kijken.
  • Plaats de eettafel niet te ver van de keuken zodat je niet te ver met schalen of pannen hoeft te lopen.
  • Heb je weinig ruimte? Denk dan goed na welke wensen prioriteit hebben. Heb je liever meer ruimte voor een gezellige zithoek of gaat je voorkeur uit naar een ruime eethoek?
  • Als het even kan zet dan niet alle meubels tegen de muur, maar plaats bijvoorbeeld de eettafel of de bank meer naar het midden. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

Liever interieuradvies door een Woonprofessional?

>Plan dan een afspraak<